Kustzinnige therapie

‘Kunst beantwoordt aan de meest diepe, onderbewuste behoeften van de menselijke ziel — Rudolf Steiner’

De kracht van kunst

In kunstzinnige therapie of kunsttherapie wordt psychologische kennis gecombineerd met een kunstzinnige activiteit. Kunsttherapie is tegelijk een methode voor persoonlijke ontwikkeling als een therapie om het evenwicht tussen denken, voelen en handelen te herstellen.

Kunsttherapie is ontstaan vanuit de wetenschap dat kunst heilzaam werkt. Het is een therapie die in het begin van de twintigste eeuw werd ontwikkeld vanuit de antroposofische filosofie van de Oostenrijkse architect en filosoof Rudolf Steiner in samenwerking met artsen en pedagogen.

Intuïtief weet iedereen dat kunst en het contact met schoonheid helend kunnen werken: het luisteren naar muziek kan je rustig of vrolijk maken; kijken naar een mooi schilderij kan je tot tranen toe bewegen; vertoeven in een mooi landschap heeft positieve effecten op je lichaam én geest; kleuren hebben een specifieke invloed op het centraal zenuwstelsel omdat de uiterlijke waarneming van kleuren zijn gekoppeld aan een innerlijke beleving.

Kunstzinnige therapie spreekt een onbewuste laag in de mens aan, die ons denken en handelen elk moment mee bepaalt. Via verschillende kunstzinnige technieken haalt Ann De Blaeser die laag naar boven en gaat ermee in gesprek. Je leert onbewuste patronen in je denken en handelen zien en je wordt waarnemer, neutrale observator van je eigen functioneren. Dit kan confronterend zijn, maar is steeds verhelderend en richtinggevend.

Kunsttherapie blijkt heel heilzaam bij mensen die ‘therapie-moe’ zijn en die al ‘alles’ hebben geprobeerd, maar zich nergens goed bij voelen. Traditionele gesprekstherapie of gedragstherapie is vaak nutteloos bij mensen die hun gevoelens of emoties moeilijk onder woorden kunnen brengen, helemaal geen contact meer hebben met hun gevoelens of bij mensen die te veel ‘in hun hoofd’ leven en met hun verstand trachten te begrijpen. Omdat kunsttherapie zonder taal werkt, heeft het op een zachte manier rechtstreeks toegang tot het primitieve, het emotionele en het verstandelijke deel van het centraal zenuwstelsel. Zo kan het op een heel boeiende manier het genezingsproces in gang zetten.

Deze therapie kan toegepast worden bij hulpvragen rond verschillende problematieken.

  • lichamelijke of psychische klachten/problemen
  • ondersteuning bij ontwikkelingsvragen en verwerkingsprocessen (trauma)
  • pedagogische begeleiding (leermoeilijkheden/gedragsproblematiek)
  • loopbaanbegeleiding
  • depressie
  • burn-out